Kaunis Iron får tillstånd till utökad gruvbrytning

Pajala Mark- och miljödomstolen meddelade under torsdagen att Kaunis Iron får ett nytt utökat miljötillstånd.

Därmed kan Kaunis Iron öppna två nya dagbrott i Sahavaara och Palotieva, utöka produktionen i det befintliga dagbrottet i Tapuli och öka produktionen i anrikningsverket i Kaunisvaara.

– Det här tryggar gruvverksamheten framåt och möjliggör att vi kan bygga långsiktigt för även kommande generationer med prospektering av ytterligare nya fyndigheter, säger Klas Dagertun, vd för Kaunis Iron.

Tillståndet gäller i 35 år och omfattar brytning av maximalt 10 miljoner ton järnmalm per år motsvarande cirka 4 miljoner ton järnslig.

- Domstolen har efter genomgången av allt material kommit fram till att ansökningshandlingarna och det som redovisats vid huvudförhandlingen och i skriftväxlingen är tillräckligt för att pröva ansökan i sak. Kaunis Iron AB har utifrån det visat att verksamheten kan tillåtas, men domstolen bedömer att det krävs omfattande och stränga villkor för att göra det, säger rättens ordförande, rådmannen Emma Önneby.

Domstolen har med cirka 60 detaljerade villkor för uppföljning med försiktighetsmått och begränsningsvärden för att gruvdriften ska tillåtas.

- Bolaget har dessutom ålagts ett omfattande program med restaurering av myrmark och biotopförbättrande åtgärder på nästan 700 hektar för att säkerställa att bevarandestatusen för skyddade växt- och djurarter såsom till exempel sädgås och orkidéer inte försämras. Domstolen har kommit fram till att verksamheten utgör ett så kallat ”allt överskuggande allmänintresse” vilket är ett av kriterierna för att en artskyddsdispens ska kunna lämnas, säger tekniska rådet Carl-Philip Jönsson.

Domstolen konstaterar också att det uppstår olägenheter för rennäringen och viss påverkan på naturvärden, men att verksamheten inte påtagligt kommer att skada riksintressena.

Beslutet i Mark- och miljödomstolen går emot myndigheterna Naturvårdsverket, länsstyrelsen i Norrbotten och Havs- och vattenmyndigheten som alla har motsatt sig Kaunis Irons ansökan.

Beslutet kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt, men även om domen överklagas kan delar av tillståndet tas i anspråk, enligt domstolen.