Börje Salming hedras av Icehotel och Kiruna kommun

Kiruna Börje Salming hedras av Icehotel med en staty helt gjord av is. 

Under en ceremoni på söndag avtäcks isstatyn i Jukkasjärvi i närvaro av Börje Salmings familj och i samråd med Börja Salmings ALS-stiftelse. I samband med detta invigs även Börje Salmings gata i närvaro av kommunalråd Gunnar Selberg.

Statyn är skapad av konstnären Tjåsa Gusfors som är en av Icehotels mest anlitade och erfarna konstnärer. Börje Salming var med och följde hela processen och fick se hur statyn växten fram. Den är skapad i proportionerlig storlek och visar Börje Salming iförd Toronto Maple Leafs matchtröja.

– Börje Salming har betytt väldigt mycket för så många och inte minst för invånarna här i Kiruna där han växte upp och påbörjade sin hockeykarriär. En idrottsman av dignitet, men också en generös person som agerat mentor till andra idrottsmän och varit engagerad i samhällsfrågor. En ikon starkt kopplad till isen, precis som Icehotel. Här har han en självklar plats. Vi ger hans staty en hedersplats i Icebar, där den kan besökas av våra gäster som kommer till oss året om, säger Marie Herrey, vd för Icehotel.