Handeln mellan Sverige och USA viktig för Norrbotten

Luleå Utvecklingen av handeln mellan USA och Sverige är viktig för utvecklingen av näringslivet i Norrbotten, enligt amerikanska handelskammaren Am Cham Sweden.

Am Chams medlemmar är företag som bedriver handel och har investeringar i både Sverige och USA. I en undersökning svarar den största andelen av dessa att de förväntar sig att öka sina investeringar, anställa fler och ta fler marknadsandelar. Detta trots det ekonomiska läget med högre inflation, högre räntor och utmaningar i leverantörsledet.

"Med andra ord finns det stor framtidstro. Detta kan vara värt att lyfta fram när svarta rubriker om inflation och marknadsoro dominerar nyhetsflödet. Optimismen hos företagen sänder också en tydlig signal till politiker och beslutsfattare: det finns stor potential i att underlätta för handeln över Atlanten", skriver Peter Dahlen, chef för den amerikanska handelskammaren Am Cham.

Peter Dahlen lyfter bland annat fram satsningar kring smarta städer, cirkulär ekonomi och grön energi, där hållbara investeringar handlar om att samhällsnytta och affärsnytta samverkar. Andra förslag gäller den digitala omställningen och forskningssamarbeten och erfarenheter av pandemin.

"Om dessa förslag genomförs kommer vi vara på god väg att till fullo nyttja den kraft och potential som finns i amerikanska företags vilja att investera i Europa, Sverige och i Norrbotten. Det är viktigt för ekonomin, för jobben men också för demokratin, tryggheten och säkerheten", skriver Peter Dahlen.

Annons