Gröna burgare har niodubblats på sex år

Luleå Försäljningen av vegetariska hamburgare har nästan niodubblats på sex år.

Den visar en rapport från Max över försäljnings- och klimatsiffror som man för första gången redovisar.

Rapporten bygger på 2020 års försäljningssiffror från drygt 50 miljoner gäster på 143 restauranger i Sverige, Norge och Polen och i den framgår det att de gröna måltiderna, alltså måltider som är helt växtbaserade eller lakto-ovo vegetariska, stod för 18,23 procent av den totala försäljningsvolymen. Det kan jämföras med 2,06 procent år 2014, vilket innebär en ökning med hela 16,17 procentenheter på bara sex år.

Storstäderna leder utvecklingen där stadsdelar som Medborgarplatsen i Stockholm och Partille utanför Göteborg sticker ut. Även på mindre orter som Åre och städer som Kalmar, Lund, Nyköping, Mjölby och Uddevalla äts det mer gröna burgare än i resten av landet.

- Genom att dela med oss av våra framgångar med klimatsnåla gröna burgare på menyn vill vi inspirera andra och visa vad man faktiskt kan åstadkomma. Vi är en del av klimatproblemet och behöver därför vara en del av lösningen. Åren 2013 - 2020 har vi minskat klimatpåverkan i hela vår värdekedja med 24 procent per omsatt krona, säger Richard Bergfors, vd på Max Burgers.