Europas första anodfabrik invigd

Luleå Talga Group invigde under fredagen sin fabrik som ska tillverka anoder till bilbatterier. EVA-anläggningen i Luleå är den första i sitt slag i Europa.

EVA står för Electrical Vehicle Anode factory. Där ska man tillsammans med batteritillverkare och bilföretag utveckla, producera och testa batterianoder och batterieceller i pilotskala. Nästa steg är att producera i stor skala. Fabriken är nu officiellt i drift och intresset från kunder är stort.

20 batteri- och fordonskunder står på kö för att ta emot sina första leveranser av material för storskalig och kommersiell testning. Samtidigt är underleverantörer intresserade av att delta i projektet. Under de senaste två åren har Talgas investeringar till 80 procent gått till lokala partners.

Under invigningseventet talade representanter från Talga och Swerim,  statssekreterare Krister Nilsson från Utrikesdepartementet och Luleås kommunstyrelseordförande Carina Sammeli. 

Den storskaliga anläggningen planeras till 2024 och ska ligga på Hertsöfältet i Luleå. Den ska leverera 19.500 ton färdigt anodmaterial per år. Det räcker till 400.000 elbilar varje år, där anoden, som görs av grafit från Vittangi, utgör 40-50 procent av det aktiva materialet i ett bilbatteri. Talga planerar för att sedan kunna femdubbla produktionen till över 100.000 ton per år.

Annons