Icehotel nominerat till Stora turismpriset

Kiruna Icehotel i Jukkasjärvi är en av de nominerade till Stora turismpriset 2021.

Det är Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism som delar ut priset och syftet är att premiera företag som på ett särskilt sätt bidrar till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen.

Det är den regionala turistorganisationen Swedish Lapland Visitors Board som nominerat Icehotel som Norrbottens kandidat till Stora turismpriset.

Motiveringen är att Icehotel i över 30 år varit Sveriges och Swedish Laplands internationellt mest uppmärksammade och innovativa resmål, och dessutom fortsätter att befästa sin ledarposition. Under pandemin har Icehotel inte bara lyckats övervintra utan också hittat sätt att utveckla sin verksamhet – i allt från nya affärsmodeller och målgrupper till smarta digitaliserade flöden. Anpassningar som gör att Icehotel idag står starkare än någonsin, skriver Swedish Lapland Visitors Board.

– Vi är ödmjuka och väldigt väldigt, glada för den här nomineringen. När pandemin ritade om vår verklighet sa vi på en gång att vi skulle ta det påtvingade lugnare tempot till att göra genomtänkta förändringar och fatta långsiktigt kloka beslut. Vi har idag fler vägar ut på marknaden, en kortare väg till potentiella besökare, nya framgångsrika koncept, en närmare dialog med resenärer världen över, nationell charter och smartare digitala flöden på anläggningen, säger Malin Franck, vd på Icehotel.

Den 24 november, i samband med Tillväxtverkets konferens Besöksnäringen på agendan, avgörs vem som blir nationell segrare.

Här är alla nominerade:

Icehotell, Norrbotten

Västerbotten Experience, Västerbotten

Bröderna Bommen, Västernorrland

Hotell Klövsjöfjäll, Jämtland/Härjedalen

Trolska skogen, Gävleborg

Vasaloppet, Dalarna

Krogen som inte finns, Örebro län

Aktivt uteliv Björnögården, Västmanland

Gamla Uppsala Museum, Uppsala län

Gröna Lund, Stockholms län

Slussens pensionat, Västra Götaland

Bergs gård i Trosa, Södermanland

Vadstena Klosterhotell, Östergötland

Medeltidsveckan, Gotland

Wallby Säteri, Jönköpings län

Ästad Vingård, Halland

Kosta Safaripark, Kronoberg

Stufvenäs Gästgifveri, Kalmar län

Mörrums kronolaxfiske, Blekinge

Hotell Mossbylund, Skåne

Värmlands kandidat presenteras i mitten av september.