Flygchef startar Parachute Consulting

Luleå Flygchefen på F21, Tobhias Wikström, har sagt upp sig från Försvaret och startat Parachute Consulting AB.

I sitt nya bolag ska han använda sig av sina erfarenheter från sina år som stridspilot och chef inom Flygvapnet.

Företaget satsar på två områden: Dels som konsult och rådgivare åt riskfyllda och olycksdrabbade verksamheter där säkerheten behöver förbättras. Dels hjälpa industrin med tillståndsfrågor i förhållande till Försvarsmakten, till exempel vindkraftsindustrin som behöver ok från Försvarsmakten för att bygga vindkraftverk.

- Det jag säljer är en kunskap som kan hjälpa företag att göra en tidig analys av vad som är möjligt. Och också samma hjälp till Försvarsmakten, som idag har svårt att se det positiva i vissa etableringar och den långsiktiga klimatpåverkan, säger Tobhias Wikström.

Han liknar sig vid en medlare som kan bidra till att lösa frågor utan att det blir låsningar. Företaget har bara varit igång några månader men han märker redan ett stort intresse.

- Det finns ett stort intresse och en stor frustration över tillståndsfrågor. Företag i södra Sverige sitter med samma problem, så jag tror att det här kan bli riktigt stort, säger Tobhias Wikström.

Det är framför allt vindkraftsindustrin och andra industrier som vill bygga på höjden, och företag och verk som vill bygga kraftledningar som är marknaden för Parachute Consulting. Ett exempel på när tillstånd för att bygga på höjden var viktigt, är Hybrits planer för en demonstrationsanläggning i Luleå, som Försvarsmakten satte sig emot, varpå den hamnade i Gällivare.

Att effektivisera och förkorta ledtiderna för tillståndsgivning när industrin vill investera i ny grön teknik har nu blivit en tung politisk fråga, central för Sveriges omställning till klimatsmart industri och förnybar energi. Parachutes affärsidé är att gå in och hjälpa parterna att snabbare komma framåt, tack vare företagets kunskap om båda parters behov och vilja.

Än så länge är Tobhias Wikström ensam i företaget, men samarbetar med tidigare kollegor över hela landet.

- Om intresset ökar kommer jag att behöva anställa folk här i Luleå, i Stockholm och i södra Sverige, säger han.