City Öppenvård skriver nytt avtal med Region Norrbotten

Luleå City Öppenvård har skrivit ett nytt avtal med Region Norrbotten om behandling av medarbetare med missbruk och beroendesjukdomar.

Avtalet är på två år med möjlighet till förlängning i två år till. Det gäller behandling av medarbetare som har problem med alkohol, droger, medicinmissbruk och spelberoende.

- Behovet har ökat under pandemin. Stress driver fram sådana här beteenden, säger Pär Landfors, vd som tillsammans med Anna Skalman äger City Öppenvård. 

Först innebar pandemin en kraftig nedgång i efterfrågan av bolagets tjänster under 2020, när permitteringarna tog fart och andra frågor var mer prioriterade. 

- Men efter årsskiftet drog det igång med en rivstart. Det är god ekonomi för våra kunder att arbeta med behandling av det här. Varje medarbetare som får beroende- och missbruksproblem kan betyda minus 250.000 kronor på sista raden, säger Pär Landfors.

Företaget har nyanställt en terapeut och samarbetar med fler konsulter. I dag har företaget kontor i  Luleå, Boden och Piteå och samarbetar med företagshälsovården i hela länet. De behandlingsmetoder som används är kognitiv psykologi, motiverande samtal, kognitiv beteendeterapi och så kallad 12-stegsbehandling

Bland kunderna finns förutom Region Norrbotten också Luleå kommun, SSAB, LTU och Scania. City Öppenvård startade 2006 och 2019 tog Pär Landfors och Anna Skalman över verksamheten.