Norrbotten kan bli Årets exportregion

Luleå Norrbotten är en av tre regioner som är nominerade till den nya utmärkelsen Årets exportregion.

De övriga två regioner som är nominerade är Halland och Skåne.

Årets exportregion är ett nytt pris som instiftats av regeringen. Priset ska gå till den region som skapat bäst förutsättningar för företag att lyckas i sina exportansträngningar.

– Vi är mycket glada över att Regeringen har nominerat Norrbotten till Årets exportregion. Norrbotten genererar ett stort bidrag till hela Sveriges utveckling tack vare vår starka basindustri inom mineraler, stål och skog samt genom en växande besöksnäring, säger Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör i Region Norrbotten.

Priset delas ut den 22 oktober av utrikeshandelsminister Anna Hallberg, i närvaro av kungen.

Samtidigt som regeringen delar ut priset Årets exportregion, delas även priset Årets exportsuccé ut till ett företag som främjat svensk export. De två priserna syftar till att uppmärksamma svenska exportframgångar och öka exporten från landets regioner.

– Samtliga nominerade till regeringens exportpriser Årets exportregion och Årets exportsuccé har visat en fantastisk exportutveckling, innovationsrikedom och bidragit till en synlighet för Sverige. Det är tre viktiga ingredienser för hållbar tillväxt och för att skapa jobb i hela landet. Genom priserna kan de inspirera och motivera andra att följa efter, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg.