Max först med ny miljömärkning
Den nya märkningen ska göra det lättare för gästerna att välja måltider med låg klimatpåverkan.
- Vi har väntat i tretton år på en trovärdig tredjepartsgranskad klimatmärkning och äntligen är den här. Cool Food Meals har chansen att bli den globala standard som vi efterfrågat så länge. Vi på Max är glada och stolta över att vara de första i Europa att anta märkningen, säger Kaj Török, hållbarhetschef på Max.
Max var den första restaurangen i världen som klimatmärkte sin meny 2008. Nu blir man först i Europa med den nya klimatmärkningen.
”Cool Food Meals” är en certifierad tredjepartsmärkning från World Resources Institute (WRI) som syftar till att minska matens klimatpåverkan.
För att kunna godkänna en måltid beräknar WRI både måltidens klimatavtryck och dess näringsmässiga kvalitet. Om måltiden faller under tröskelvärdet 0,9 kg CO2e per portion för utsläppen i jordbruksledet så är den kompatibel med WRI:s klimatkrav. WRI räknar dessutom på hur landanvändningen i produktionen påverkar klimatet vilket också påverkar om måltiden kan godkännas (så kallad Carbon Opportunity Cost). WRI bedömer att måltider som godkänns är i linje med de utsläppsminskningar som krävs fram till 2030 för att hjälpa till att nå Parisavtalet.