Markbygden modell för satsning i Kazakstan

Piteå Under ett besök i vindkraftsparken Markbygden 1101 undertecknade en delegation från Kazakstan en överenskommelse med företagsgruppen Svevind om ett projekt för grön vätgas i Kazakstan.

Sedan 2019 är Svevind med i ett projekt i Mangystau-regionen i Kazakstan där man vill producera grön vätgas med energi från vindkraft och solenergi.

I somras gjordes en överenskommelse mellan Svevind och det kazakiska bolaget Kazakh Invest National Company JSC om ett projekt för produktion av vätgas. Vid besöket i Markbygden utanför Piteå i förra veckan gjordes en överenskommelse om färdplanen för projektet.

- Precis som resten av världen satsar vi på grön vätgas. Vi tror att de storskaliga elektrolysprojekten på 30 gigawatt har goda förutsättningar att lyckas på våra oändliga stäpper. Med vind, sol, vatten, mark och Svevinds expertis har vi i dag all kunskap och alla resurser som behövs. Vi ser fram emot intressanta, storskaliga och utmanande projekt, sade Kazakstans biträdande utrikesminister Almas Aidarov.

Den Kazakiska delegationen, ledd av Almas Aidarov, träffade vid besöket i Markbygden Svevinds vd Wolfgang Kropp, regionrådet Nils-Olov Lindfors, regionala utvecklingsdirektören Janus Brandin och vice ordförande i Piteå kommunstyrelse, Patric Lundström.

Svevind, med huvudkontor i Piteå, driver Europas största vindkraftpark Markbygden 1101 utanför Piteå. Markbygden 1101 är ett kluster av vindkraftverk där flera företag och operatörer stegvis bygger ut vindkraftsparken. I år har man uppnått en total effekt på 1.000 megawatt. Det ska byggas ytterligare turbiner med en sammanlagd effekt på 1.500 megawatt.

Annons