Norra Skog JK-anmäler Skogsstyrelsen och Kammarkollegiet

Luleå Norra Skog JK-anmäler Skogsstyrelsen och Kammarkollegiet till Justitiekanslern.

Anmälan gäller hur myndigheterna har agerat  när det gäller ersättning till skogsägare som nekats tillstånd att avverka i fjällnära skog.

– Vi begär att JK ska granska myndigheternas agerande och klargöra om detta är förenligt med grundläggande krav på rättssäkerhet. När myndigheter agerar osakligt och inte följer gällande lagstiftning, utan istället prövar varje upptänkligt kryphål med avsikt att undkomma ersättningsskyldighet, då reser sig nackhåren, säger Norra Skogs styrelseordförande Torgny Hardselius.

Norra Skog menar att skogsägarnas ersättningar inte hanterats som lagstiftningen avsett, utan Skogsstyrelsen har tvingat enskilda skogsägare att stämma staten i mark- och miljödomstolen, där Kammarkollegiet samarbetat med Skogsstyrelsen och företrätt staten.

– För att förhindra att detta återupprepas och säkerställa att medborgare möts av myndigheter som agerar enligt grunderna för en god förvaltning, är det angeläget att JK genomför en granskning av hur Skogsstyrelsen och Kammarkollegiet hanterat nämnda processer, säger Norra Skogs äganderättsjurist Ida Nyberg.

Norra Skog företräder 27.000 skogsägande medlemmar.