Internationell innovationstävling om framtidens resande

Haparanda Gymnasieelever från skolor i Gällivare, Haparanda, Kristinestad och Uleåborg har deltagit i en innovationstävling om framtidens resande.

Tävlingen, som hölls på engelska, arrangerades av Ung Företagsamhet i Norrbotten och Uleåborgs kommun i Finland.

Skolorna tävlade inte mot varandra, utan i blandade grupper för att lösa två utmaningar.  Den ena utmaningen handlade om meningsfullt resande, den andra om lokala reseupplevelser för människor som bor i närområdet.

I kategorin Best Overall Concept vann en idé om att skapa mötesplatser där man kan lära sig olika typer av hantverk, användande av återbruk och stötta lokala företag.

I kategorin Best Pitch vann en idé om att bygga en inomhusstrand med vatten, vågor, sol och sand för att erbjuda strandbad mitt i vintern och där erbjuda lokalproducerad mat och dryck.

- Vi på Ung Företagsamhet tycker att det är både roligt och viktigt att kunna erbjuda elever möjlighet att samverka internationellt, särskilt när det handlar om att arbeta med hållbarhetsfrågor och entreprenörskap tillsammans. Eleverna får öva sig på samarbete, kommunikation och att komma på och förverkliga idéer, säger Linda Strandenhed, projektledare för Ung Företagsamhet i Norrbotten. 

De deltagande skolorna i Innovation Camp Future of Travel var Lapplands Gymnasium, Gällivare, Tornedalsskolan, Haparanda, Kristinestads Gymnasium, Pateniemi Upper Secondary School i Uleåborg och högstadieelever från Talvikankaan Koulu i Uleåborg.