60.000 ingenjörer beredda jobba på distans

Luleå &0.000 ingenjörer kan tänka sig att byta jobb om det går att välja varifrån arbetet utförs.

Det visar en Sifo-undersökning som fackförbundet Sveriges ingenjörer beställt.

Efterfrågan på ingenjörer är stor i hela landet. I norra Sverige är kompetensförsörjningen en stor utmaning inför de stora investeringar som inletts i Norrbotten och Västerbotten. Det har visat sig svårt att få ingenjörer att flytta från sin nuvarande arbetsmarknadsregion.

Men nu visar undersökningen att det blir attraktivt för fler att byta jobb om det går att arbeta på distans.

Åtta procent svarade att de skulle kunna tänka sig att flytta för ett sådant erbjudande, 16 procent svarade att de skulle göra det om make/maka/sambo kunde få arbete på den nya orten, 26 procent svarade att de skulle anta erbjudandet om de själva får möjlighet att välja varifrån de utför sitt arbete. 26 procent av Sveriges 220.000 ingenjörer betyder att 60.000 kan tänka sig att byta jobb om de slipper flytta, genom att arbeta på distans.

 Vår rapport visar att kartan kan ritas om. Det finns en grupp av 60.000 ingenjörer att rekrytera bland för arbetsgivare som är beredd att betala konkurrenskraftiga löner och erbjuda goda möjligheter till distansarbete, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.