Så påverkas företagen av pandemin
Det visar den tredje rapporten från IUC, Industriella utvecklingscentra, om hur små och medelstora industriföretag påverkas av pandemin.
- Vi kan se att 60 procent av företagen i Norrbotten och Västerbotten kan hantera likviditetsfrågan om inte pandemin blir allt för långdragen. 21 procent av företagen i regionen anger även att orderläget är bättre än normalt. Det ger oss tillförsikt och är en temperaturmätning som visar att industrin mår ganska okej trots ett år med rådande pandemi, säger Åsa Tjärnberg, vd för IUC Norr.
Undersökningen omfattar hela landet och visar att 85 procent av företagen har ambitioner att arbeta sig ur pandemin och är intresserade av olika utvecklingsinsatser. Störst är behovet inom produktionseffektivisering, automation/robotik, kompetensfrågor och digitalisering.
En tredjedel av de intervjuade företagen har vissa eller stora svårigheter att få fram material eller komponenter. 12 procent har aktiverat permitteringar fullt ut, men 6 procent behöver anställa.
- Rapporten ger en värdefull nulägesbild av hur svenska små och medelstora industriföretags behov ser ut på en nationell nivå men även för Norrbotten och Västerbotten. Dessa insikter tar vi med oss när vi planerar kommade utvecklingsinsatser för industrin här i Norrbotten och Västerbotten, säger Åsa Tjärnberg.
Rappporten "Industrin till 1000" har överlämnats till Tillväxtverket. Rapporten bygger på intervjuer som gjorts inom ramen för Robotlyftet, en del av Tillvextverkets uppdrag att främja automatisering och robotisering i små och medelstora industriföretag i Sverige.