Polarbröd och Mycorena samarbetar om cirkulär matproduktion

Älvsbyn Polarbröd inleder samarbete med foodtech-bolaget Mycorena för att framställa växtbaserat protein av deg- och brödspill.

Genom samarbetet vill parterna testa om spill från bagerier på sikt kan vara en del i et cirkulärt system.

– Vi vill testa sidoströmmar som uppstår i produktion i våra egna bagerier. Vi har brödspill och degspill och vill undersöka hur väl dessa fungerar i cirkulärt system i framtidens bageri. När Mycorena förra året tilldelades Polarbröds utmärkelse Utstickarpriset inledde vi en dialog som nu har resulterat i ett första testprojekt, säger Polarbröds innovationssamordnare och hållbarhetschef Cindy Kite som leder projektet.

Mycorena är ett Göteborgsföretag som utvecklar svampproteinet Promyc. Det görs genom en fermenteringsprocess som omvandlar restprodukter från livsmedelsproduktion till näringsrikt protein.

Resultatet blir en biomassa som är rik på protein och kostfibrer. Testerna görs nu i liten skala i Mycorenas anläggning i Göteborg. Om det faller väl ut kan det skalas upp och bli en del av ett cirkulärt system i Polarbröds kommande bageri i Älvsbyn.

Genom att kombinera fermentering och modern teknologi kan restprodukter som annars skulle gå till spillo användas för att producera ett svampprotein som kan bli en del av en god och nyttig måltid, skriver Polarbröd i ett pressmeddelande.

– Efterfrågan på vårt veganska protein Promyc ökar konstant och nu vill vi undersöka möjligheterna att skala upp vår teknik tillsammans med ett antal partners. Vi är otroligt glada att samarbeta med Polarbröd och se hur vi kan hjälpa dem att ta fram nya produkter gjorda av sidoströmmar från bageriet, säger Ebba Fröling, operativ chef på Mycorena.