Norrmejerier ökar samdistributionen
Mat från ett hundratal livsmedelsproducenter åker regelbundet med i Norrmejeriers transportbilar, vilket gör leveranserna till butiker i norra Sverige mer hållbara.
- Coronapandemin har visat att Sverige behöver öka den inhemska livsmedelsförsörjningen. Våra samordnade transporter bidrar till att norrlänningarna får färska livsmedel, vilket i sin tur gynnar en stabil svensk matproduktion. Samtidigt bidrar samdistributionen till minskad klimatpåverkan, genom reducerade koldioxidutsläpp, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier.
Under devisen ”den mest hållbara milen är den som aldrig behöver köras” försöker Norrmejerier samordna transporterna av livsmedel i Norrland. Under 2020 ökade andelen samdistribuerad volym i företagets regi med 8,7 procent jämfört med 2019, och utgör nu 64,2 procent av Norrmejeriers totala godsvolym.
- Omställningen till mer hållbara transporter är en utmaning för hela branschen och kanske särskilt i Norrland, där vi förser människor från Riksgränsen i norr till Sundsvall i söder med mat. Samdistributionen är en viktig del av vår verksamhet och en förutsättning för en levande landsbygd i norra Sverige, säger Anna-Karin Karlsson.
Norrmejerier transporterar livsmedel från drygt 100 livsmedelsföretag till cirka 1.800 butiker i norra Sverige.