Hybrits demoanläggning byggs i Malmberget

Gällivare SSAB, LKAB och Vattenfall väljer Malmberget när man ska bygga en demonstrationsanläggning för fossilfri tillverkning av järnsvamp. Vid en presskonferens på onsdagen presenterades nästa steg i Hybrit-projektet.

Det har varit en dragkamp mellan Luleå och Gällivare om var demonstationsanläggningen ska byggas. Nu är det klart att världens första produktionsanläggning för fossilfri järnsvamp byggs i Gällivare. Järnsvamp är råvaran till fossilfritt stål.

Demonstrationsanläggningen börjar byggas 2022 och ska vara klar för produktion av 1,3 miljoner ton fossilfri järnsvamp 2026. Därefter är planen att gå vidare och bygga ut produktionen till 2,7 miljoner ton till 2030.

- Vi påbörjar konstruktion och projektering av en demonstrationsanläggning i industriell skala för att sedan kunna bygga ut till en fullskalig anläggning, i en dubbelraket, sa LKAB:s vd Jan Moström. 

Demonstrationsanläggningen är en investering på mer än tio miljarder kronor och väntas skapa upp mot 200 nya jobb. Det är början på en period av kontinuerliga konstruktionsarbeten där 1.000-tals jobb skapas under många år. 

Faktorerna som ger fördelar i Gällivare är flera. Närheten till LKAB:s gruvproduktion och förädling är en. Stora mängder energi sparas när man kan använda redan varma järnmalmspellets i produktionen. Cirka 30 procent av vikten i transporterna försvinner när syret i järnmalmen tas bort med vätgas. I Gällivare finns också god tillgång på fossilfri el från Vattenfall.

Martin Lindqvist, vd för SSAB kommenterade Luleås roll i framtiden:

- Luleå ligger med i våra planer. Luleås plats i kedjan kommer att vara tillverkning av högkvalitativa stålämnen och kommer alltid att vara en central produktionsort för SSAB.

Hybrits pilotanläggning i Luleå kommer inom kort att testa reduktion av järnmalm med vätgas. Redan i år räknar man med att leverera det första fossilfria stålet till kund för prototyptillverkning. SSAB utreder just nu att ställa om till fossilfri produktion i Luleå tidigare än planerat. Planen att ställa om i Oxelösund 2025 ligger fast. Ambitionen är att bli först i världen med fossilfri produktion av stål.

Annons