Gruvbrytning ska utvecklas med AI

Luleå Gruvbrytningens effektivitet och säkerhet ska utvecklas med hjälp av artificiell intelligens, AI.

Forskare vid Luleå tekniska universitets ska ta fram nya metoder med autonom inspektion av gruvmiljöer och hur drönare kan användas som komplement till traditionell gruvinfrastruktur och vanliga maskiner.

– Det finns ett stort behov av avancerad teknik och vårt bidrag är en mer autonom gruvinfrastruktur, säger George Nikolakopoulos, professor i robotik och AI vid Luleå tekniska universitet.

Inte minst kan ny teknik öka säkerheten i gruvorna.

– Under sådana här extremt tuffa och farliga förhållanden kan robotar ersätta människor – de kan utföra uppdrag, säkerställa att miljön är säker och hjälpa fjärroperatörer, säger George Nikolakopoulos.

– Drönare kan dessutom utforska och göra räddningsuppdrag i miljöer där människor inte överhuvudtaget får vistas och där inte heller traditionella maskiner inom gruvautomation klarar av att arbeta. Om robotar ska lyckas med uppdrag i den typen av miljöer krävs det avancerad AI – robotarna måste ha en robust, flerdimensionell perception av omgivningen, säger han.

Inom ramen för projektet Illumineation ska forskarna ompröva den traditionella gruvbrytningen. Prospektering och utvinning sker allt djupare under jord vilket skapar större utmaningar och farligare driftsförhållanden.

– Den grundläggande tekniken för gruvdrift har inte förändrats särskilt mycket över tid. Processerna är i grunden desamma och automatiseringsnivån är låg. Det beror delvis på att det är komplexa processer som kräver lång erfarenhet för att kunna kontrollera, säger Håkan Schunnesson, professor i gruv- och berganläggningsteknik vid Luleå tekniska universitet.