Konkurserna på samma nivå i norr

Luleå Konkurserna i Norrbotten var ungefär lika många i april som de var samma månad i fjol. Sedan årsskiftet har konkurserna bland aktiebolag i Norrbotten minskat med 31 procent jämfört med samma period i fjol.

Det visar statistik som kreditupplysningsföretaget Creditsafe presenterar.

För landet i sin helhet har antalet konkurser bland aktiebolag halverats i april jämfört med samma månad i fjol. 405 bolag gick i konkurs jämfört med 803. Den lägsta siffran på 14 år. Sedan årsskiftet har konkurserna minskat med 26 procent jämfört med samma period förra året. Hittills i år har 1.882 aktiebolag gått i konkurs i Sverige.

- Att så få företag går i konkurs beror förmodligen på att många driver vidare sitt företag trots ekonomiska svårigheter. Tack vare statliga stödpaket går det att hålla liv i det egna företaget och skjuta problemen på framtiden. Det finns en stor risk att det är konstgjord andning, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe. 

I april gick 12 aktiebolag i konkurs i Norrbotten, mot 13 i fjol. Sedan årsskiftet har 31 bolag gått i konkurs. Västerbotten har en liknande utveckling. I april gick 10 bolag i konkurs i grannlänet (13 i fjol). Sedan årsskiftet har 33 bolag gått omkull (42).

 

Annons