Spelbranschen växer snabbast i norra Sverige

Luleå Spelbranschen växer snabbast i norra Sverige. Det framgick vid den digitala konferensen "Därför ska du investera i spelbranschen" under onsdagen.

När Arctic Game Lab startade för sex år sedan började man med fem spelstudior, nu är det 75 studior, med totalt 500 anställda och 600 studenter vid utbildningar i norra Sverige. För att utvecklingen ska fortsätta behövs mer riskkapital till spelbranschen i norr.

Onsdagens event vände sig till spelstartups som behöver investerare och investerare som är intresserade av spelbranschen.

Enligt Anton Albiin, branschorganisationen Dataspelsbranschen, finns det skillnader mellan att investera i techbolag och att investera i spelbolag. För att investera i spelstartups måste man vara beredd att ta en större risk. Å andra sidan, en lyckad satsning kan ge en produkt som går att sälja i decennier och på en global marknad. Svenska spelbolag omsätter i dag 24,5 miljarder kronor, vilket är i samma storleksordning som lastbilsexporten eller järnmalmsexporten.

För den som vill investera i spelbolag gäller samma råd som för andra investeringar i startups, enligt Matti Larsson, vd på Umeåföretaget Zordix: Titta på teamet, titta på om det är en produkt jag gillar och tror på, och kolla engagemang och affärstänk. Saknas entreprenörsskap kan man som investerare själv stärka den sidan med sin kompetens. Hans råd till startups som söker kapital: Ta alltid in lite mer än du tror att du behöver.

Vid eventet visades tre presentationer av lokala spelsatsningar: Lazorwolf i Skellefteå, Wanderword i Boden och Blamorama Games i Luleå.

Eventet arrangerades av Luleå Business Region och Arctic Game Lab. Arctic Game Lab startades av Skellefteå kommun 2015 och sedan dess har fler kommuner anslutit sig: Piteå, Boden, Luleå och Umeå. Arctic Game Lab är just nu norra Europas snabbast växande spelkluster.