Norra Sverige i innovationstoppen

Luleå När EU-kokmmissionen nyligen presenterade sitt innovationsindex utpekades Sverige som det mest innovativa landet i Europa, och norra Sverige ligger i topp i rankningen av regionernas innovationskraft.

- Kreativiteten och förmågan att tänka nytt och hållbart är oerhört stark i norr. Vi ser gång på gång bevis på entreprenörer med innovativa lösningar som bidrar till ett än mer attraktivt norra Sverige, säger Andreas Eklund, verksamhetschef på Go Business som drivs av Piteå Science Park.

Enligt Andreas Eklund är en styrka i norra Sverige ett starkt och brett stödsystem för entreprenörer.

Ett exempel på företag som tagit del av innovationsstödsystemet som finns i norra Sverige är Containing Greens. Det är ett startupföretag i Luleå som vunnit flera innovationspriser det senaste året. Företagets affärsidé är att utveckla en teknik för spillvärmedrivna odlingsmoduler för åretrunt-odling i subarktiska klimat som värms upp av datacenter.

 Allt började som ett sommarjobb på LTU Business med en vision om att möjliggöra grönsaksodling året runt i Norrbotten.

- Att gå från att vara studenter på ett sommarjobb till att idag, ett år senare driva ett aktiebolag med framgångar känns stort och viktigt men det hade inte varit möjligt utan allt det stöd vi fått. Norrbotten är en region där det händer mycket just nu och Containing Greens är ett företag att komma ihåg i den utvecklingen, säger Moa Johansson, vd på Containing Greens.

Containing Greens har deltagit i Go Business för att utveckla sitt företag, fått support av LTU Business för att utveckla sin affärsidé, samarbetat med forskningsinstitutet Rise och fått stöd av Nyföretagarcentrum Nord. Under året har företaget blivit utnämnda till Venture Cup Idea topp 20 i Sverige, topp 5 i norra regionen, vunnit innovationspriset W-power och deltagit i Agtech Challenge.

Containing Greens drivs av Moa Johansson, Ellinor Emilsson och Adrian Arrosamena Mellgren, samtliga studenter vid Luleå tekniska universitet.