Miljonsatsning på Ung Företagsamhet

Luleå Sparbanken Nord skriver nytt treårsavtal med Ung Företagsamhet Norrbotten. Det ger 2,5 miljoner kronor till entreprenörskapsutbildning och möjliggör ett nytt kontor i Jokkmokk.

Med det nya kontoret i Jokkmokk med en anställd kan Ung Företagsamhet öka närvaron i inlandskommunerna.

- Entreprenörskap är kanske än viktigare i mindre samhällen, här lever företagen i symbios med platsens innevånare. Att tidigt väcka det entreprenöriella intresset hos unga människor och även hitta samspelet mellan skola och näringsliv är helt klart gynnsamt för återväxten. Med en resurs på orten ökar den möjligheten, säger Sara Kristiansson, kontorschef på Sparbanken Nord i Jokkmokk.

För Ung Företagsamhet ger samarbetet ökade möjligheter att satsa på utbildning i företagande.

- Vi är tacksamma över att Sparbanken Nord långsiktigt stöttar vårt arbete. Det ger oss möjlighet att lägga mer resurser på utbildning ute i skolorna. Vi behöver ännu fler unga som vågar förverkliga sina drömmar här i Norrbotten och det arbetet startar i skolorna med lärarnas viktiga arbete då de möjliggör entreprenörskapsutbildning för sina elever, säger Carolina Heimdahl, regionchef för Ung Företagsamhet i Norrbotten.

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation som sedan 1980 utbildat 450.000 gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF- företagande. I Norrbotten är det närmare 15.000 elever som drivit UF-företag sedan starten av regionkontoret 1997. Sedan 2010 utbildas även elever i grundskolan.

- Ung Företagsamhet är en naturlig samarbetspartner för oss. Vårt samarbete sträcker sig många år tillbaka och vi kan tydligt se att deras arbete gett effekt för regionens utveckling. Många av de entreprenörer som idag driver företag med flera anställda började sin bana som UF-företagare. Ung Företagsamhet tände gnistan för entreprenörskap tidigt, och bland de som inte driver företag idag är attraktionskraften hög på arbetsmarknaden, säger Gunnar Eikeland, vd på Sparbanken Nord.

Annons