Lundqvist Trävaru säljer till Nya Zeeland

Piteå Piteåföretaget Lundqvist Trävaru ska bygga sju hus i Nya Zeeland.

Affären sker via det nya zeeländska dotterbolaget My Kiwi House, som Lundqvist grundade 2018 tillsammans med Jan-Owe Wallberg, tidigare ansvarig för Business Sweden på Nya Zeeland.

- På Lundqvist ser vi Nya Zeeland som en särskilt spännande marknad, speciellt med hänsyn till en tämligen liknande arkitektur, relativt liknande sätt att bygga och där småhusens andel av det totala bostadsbeståndet är väldigt hög, säger Samuel Holmström, vd på Lundqvist Trävaru.

Bolaget har nyligen ansökt om patent för en anpassad version av sitt byggsystem som uppfyller de nya zeeländska byggnormerna, och ska nu tillsammans med lokala samarbetspartners uppföra sju hus – varav sex parhus till en kommun, och en separat villa åt en privatperson.

När Lundqvist Trävaru och Jan-Owe Wallberg grundade dotterbolaget My Kiwi House, var syftet att delta i en upphandling inom det statliga initiativet Kiwi Build, vars mål är att det ska byggas 100.000 bostäder de närmaste 10 åren och lösa bostadsbristen och den kraftiga ökningen av byggkostnaderna på Nya Zeeland. Även om Lundqvist inte nådde hela vägen i upphandlingen, så fick bolaget positiv uppmärksamhet och möttes av stort intresse. Det gjorde att Lundqvist beslutade om fortsatta satsningar på Nya Zeeland.

- Efter två års arbete med att utveckla byggsystem, affärsmodeller och ett antal standardiserade typhus, är vi nu glada att våra satsningar börjar bära frukt! Vi ser mycket positivt på framtiden och vår unika möjlighet att ta det bästa från Sverige och Nya Zeeland och bygga innovativa bostäder på en marknad med skriande behov, säger Jan-Owe Wallberg, vd på My Kiwi House.

Målsättningen i Nya Zeeland är att i år bygga 50 hus parallellt med export av svenska fönster och dörrar för fem miljoner kronor.

Annons