Nya gruvor behövs för att rädda klimatet

Krönika Vi är redan många som är övertygade om att nya gruvor behövs för att få fram råvaror till elektrifiering för att ersätta beroendet av fossila energikällor. Nu får vi stöd från oväntat håll, skriver Lennart Håkansson i dagens krönika. (Uppdaterad)

Det är bråttom att genomföra förändringar för att bromsa och helst stoppa den pågående klimatförändringen.

Hur ska vi få fram nödvändiga råvaror till batterier och annan utrustning som är nödvändig för en hållbar omställning av energiförsörjning och transporter? Svar: vi behöver nya gruvor för att ta upp råvarorna ur marken.

Var ska gruvorna öppnas? Svar: Helst i Sverige. Därför att vi har kommit längst i världen när det gäller hänsyn till naturvärden och människors arbetsmiljö. Dessutom gynnar det vårt näringsliv och statsfinanser om vi blir mer självförsörjande och hellre exporterar än importerar nödvändiga varor. Det gynnar också de lokala samhällen där gruvfyndigheter finns, vilket ofta är glesbygd med få alternativ till försörjning och sysselsättning.

Nyligen fick ambitionen att öppna nya gruvor stöd från oväntat håll. Den kände miljöprofilen Stefan Edman säger i en intervju i Aktuell Hållbarhet att de svenska klimatmålen går att nå. Men då krävs en ny svensk gruva, ökad skogsproduktion och fler svenska kor. Se artikeln: ”Klimatmålen kräver ny svensk gruva, ökad skogsproduktion och fler svenska kor”

Stefan Edman var Göran Perssons klimat- och miljörådgivare och en av arkitekterna bakom det gröna folkhemmet och de svenska miljömålen. Han har nyligen gett ut boken ”Bråttom, men inte kört”.

I artikeln i Aktuell Hållbarhet uttalar han sig också om att det är viktigt att byråkratin inte försenar ny gruvdrift och investeringar i vindkraft och infrastruktur.

Nya gruvor och andra investeringar väcker ofta protester från olika särintressen och får fega myndigheter dra ut på beslutsprocessen, bland annat genom att bolla kontroversiella frågor mellan varandra.

Det är illavarslande när Sveriges regering behöver tänka i fyra år för att sedan svara Boliden att man måste göra en Natura 2000-ansökan innan det går att besluta om en koppargruva i Laver i Älvsbyns kommun. Det kunde man ha meddelat för fyra år sedan och inte kvällen före julafton 2020.

Det finns också en risk för utomparlamentariska aktioner för att stoppa nya gruvor, som till exempel i Kallak utanför Jokkmokk. Där har aktivister hotat Beowulf Mining med att upprepa tidigare försök att stoppa prospektering om gruvbolaget får gå vidare med sina gruvplaner.

Sådana aktioner är i princip samma sak som det vi bevittnade i Washington den 6 januari. Försök att med aktivt eller passivt våld stoppa genomförandet av beslut som är fattade i en demokratisk rättsstat. Utan jämförelser mellan händelserna i övrigt och de brott som begicks, så är första steget likartat: En grupp människor bestämmer sig för att inte acceptera ett beslut fattat i demokratisk ordning i en rättstat. De försöker inte protestera eller demonstrera eller påverka politiskt eller juridiskt, utan bestämmer sig för att försöka hindra genomförandet. 

Lennart Håkansson

Utgivare av Affärer i norr

(Uppdaterad 21-02-17)