Mål för lokalproducerat saknas i Norrbotten

Norrbotten Majoriteten av kommunerna i norra Sverige har en strategi för att öka andelen lokalproducerad mat – men konkreta mål saknas, enligt Norrmejerier.

Mejeriföretaget har utfört en enkätundersökning bland samtliga svenska kommuner, och i Norrland har en majoritet av kommunerna en strategi för att öka andelen lokalproducerad mat inom verksamheterna. Men andelen som har mer konkreta mål för hur stor andel som ska vara lokalproducerad är låg. I Norrbotten svarade ingen kommun "ja" på frågan "Har din kommun ett mål för hur stor andel av de upphandlande livsmedlen som ska vara lokalproducerade?". 73 procent svarade "nej", och 27 procent "vet ej".

– Fler kommuner behöver komplettera sina strategier med mätbara mål för att kunna följa upp utvecklingen. Genom att välja lokalproducerad mat kan kommunerna bidra till ökad självförsörjning, biologisk mångfald och kortare transporter som minskar klimatpåverkan, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier.