H2 Green Steel startar stålproduktion i Boden

Boden Det nybildade bolaget H2 Green Steel ska bygga en anläggning för fossilfri ståltillverkning i Boden. "Det här är det största som hänt Boden sedan Bodens fästning byggdes" säger Bodens kommunalråd Claes Nordmark.

Företaget H2 Green Steel och Bodens kommun har tecknat en avsiktsförklaring för förvärv av ett industriområde i Norra Svartbyn. Där ska H2 Green Steel bygga en anläggning för att med vätgas producera fossilfritt stål.

- Det här är det största som har hänt Boden sedan Bodens fästning byggdes på tidigt 1900-tal och det kommer att förändra Boden, Luleå och Norrbotten för all framtid. Att vi tillsammans med Luleå kan vara med och bidra till att revolutionera svensk stålproduktion känns väldigt spännande, säger Claes Nordmark, kommunalråd i Boden.

Projektet innebär att Boden tillsammans med Luleå blir en aktiv och drivande part i en av de största satsningarna och omställningarna i Sveriges industriella historia.

I produktionsprocessen ingår en av Europas största gröna vätgasfabriker. Vätgastekniken ska ersätta den traditionella masugnstekniken som släpper ut mycket koldioxid. Stålproduktionen beräknas starta redan 2024 och enligt planen ska H2 Green Steel producera 5 miljoner ton fossilfritt stål före år 2030. SSAB producerar i dag totalt 8,8 miljoner ton råstål, varav 3,8 miljoner ton i Luleå och Oxelösund.

Investeringen i den första fasen av H2 Green Steel beräknas till 25 miljarder kronor och under bygget skapas 1.500 nya jobb. H2 Green Steel kommer att etablera sin verksamhet i Boden-Luleå. I Luleå kommer hamnen och universitetet att spela viktiga roller.

- Det här är en historisk svensk industrisatsning som kommer att transformera den europeiska stålindustrin i grunden och ha en avgörande betydelse för klimatomställningen. Vi är otroligt glada att kunna genomföra den här satsningen i just Boden och Luleå, och jag vill varmt tacka kommunledningarna för ett mycket gott samarbete, som nu fortsätter. Vi delar visionen att utveckla Norrbotten till ett världsledande kunskapskluster inom fossilfri ståltillverkning. Det här är början på ett nytt, spännande framtidskapitel, säger Carl-Erik Lagercrantz, styrelseordförande i H2 Green Steel och också i Northvolt.

Vd i bolaget blir Henrik Henriksson som lämnar vd-tjänsten i lastbilsbolaget Scania. Teknikchef blir Maria Persson-Gulda.

H2 Green Steel (H2GS AB) grundades 2020 för att bygga en storskalig fossilfri stålproduktion i Norrbotten. Grundare och största ägare är Vargas Holding, som också är medgrundare och en av de största ägarna i batteritillverkaren Northvolt.

I den första finansieringsrundan har bolaget fått in 500 miljoner kronor. Bland företag och investerare som satsat i det nya bolaget finns förutom Vargas också Scania, SMS Group, Daniel Ek (Spotifys grundare), investmentbolaget Altor och Christina Stenbeck.