Flera orsaker till branden i Polarbröds bageri

Älvsbyn Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är klar med sin utredning av branden i Polarbröds bageri. Utredningen pekar på flera orsaker till den snabba branden.

Det går inte att peka ut en enskild orsak, utan man ser flera faktorer som samverkat:

Bageriet har byggts ut i omgångar under 40 år. Det har bidragit till att det inte fanns en tillräcklig helhetssyn för brandskyddet, vilket bidrog till att branden kunde spridas så snabbt.

– Det är en konsekvens av många olika organisationer som varit inblandade genom många år. Det är brandskyddsprojektörer, byggnadsnämnden, det är försäkringsbolag, det är räddningstjänsten själva och Polarbröd som företag också. Man har tappat helheten på hela byggnaden, säger Ulf Bergholm, olycksutredare på MSB, till P4 Norrbotten.

Polarbröds vd Anders E Johansson säger till P4 Norrbotten att han känner igen mycket av slutsatserna från Polarbröds egen utredning:

– Det kan säkert ligga något i det som MSB kommer fram till att helhetsperspektivet, ett ansvar som ligger på många olika aktörer, säkert kan göras bättre. Och det får vara en viktig lärdom framåt både för oss och för andra.

"Polarbröd hade ett helautomatiskt brandlarm vilket är ett högre skydd än lagkraven och MSB:s utredning visar att vi hade ett brandskydd som uppfyllde alla krav. Brandskyddet har reviderats regelbundet och all personal utbildades kontinuerligt. Men det räckte inte i det här fallet, och man kan alltid göra saker bättre", skriver Polarbröd i ett pressmeddelande på onsdagmorgonen.

Branden startade den 23 augusti när degrester fattade eld i ugnen och transporterades ut i fabriken och fick elden att sprida sig. Branden tog fart i svalbanan, där den var svår att upptäcka och sedan svår att komma åt för släckning. Ingen människa kom till skada.

MSB har inte utrett själva räddningsinsatsen vid branden. Den utredningen görs av Uppsala brandförsvar. Den utredningen ska enligt uppgift presenteras till den lokala räddningstjänsten i Älvsbyn under dagen.