Wibax och Northvolt i strategiskt partnerskap

Piteå Piteåföretaget Wibax blir strategisk partner till Northvolt och blir kemikalieleverantör till batterifabriken i Skellefteå.

Nyligen blev det klart med ett nytt partnerskap med Scania om ellastbilar. Nu kommer partnerskapet med Northvolt som nästa steg för Wibax. Det är ett av Wibax största kontrakt någonsin.

– Detta är mycket mer än en traditionell kund- och leverantörsrelation. Vi har tillsammans ambitionen att elektrifiera transporterna och där passar vårt samarbete med Scania väldigt väl. Första kvartalet nästa år kommer vi att trafikera sträckan mellan Piteå och Skellefteå med en ellastbil som klarar att dra 64 ton, vilket är världsunikt, säger Jonas Wiklund, koncernchef på Wibax.

Wibax har i två år levererat kemikalier till Northvolts forskningsanläggning i Västerås, ett samarbete som nu utökas.

För Wibax är samarbetet med Northvolt ett steg i företagets ambition att vara ledande i omställningen till fossilfria transporter.

– Man har pratat om dessa frågor länge, men nu märker vi även att efterfrågan ökar från marknaden på bättre lösningar för transporter, det börjar hända på riktigt. Vår värdegrund “god kemi” går hand i hand med Northvolts ambition att göra världens grönaste batterier, säger Jonas Wiklund.

- Wibax är en mycket lovande partner för oss. De är starkt rotade i det regionala näringslivet och ambitionen att elektrifiera sin fordonsflotta ligger helt i linje med vår ambition att nå ett minimalt koldioxidavtryck även i vår logistik, säger Fredrik Hedlund, vd på Northvolt Ett.

Wibax producerar, anpassar och levererar kemikalier och biooljor över hela landet.