Klartecken för Zelk Energy

Piteå Zelk Energys planer för vätgasproduktion och vätgasstation i Piteå och Boden har fått klartecken från Naturvårdsverket som en del av Klimatklivet.

Den planerade produk­tionsanläggningen i Piteå blir den första i världen där el för elektrolys kommer främst från spillvärme. Flera sådana energisymbioser är möjliga, bland annat i Boden där H2 Green Steel ska satsa på grön ståltillverkning och vätgasproduktion.

Kommunalråden i Piteå och Boden är glada.

- Detta betyder att Piteå positionerar sig rejält på den svenska vätgaskartan, säger Patric Lundström, kommunalråd i Piteå. Kommunalrådet i Boden, Claes Nordmark, säger att beslutet är ”en logisk och spännande utveckling som stärks av H2 Green Steels enorma satsning på grön vätgasproduktion här i Boden".

Zelks Energys mål är att tunga lastbilar och andra fordon, som sopbilar, bussar och även lättare distributionsfordon ska kunna tanka ren vätgas i hela Norrbotten.  

Med i satsningen är också Skoogs Energi AB som har 150 tankställen i norra Sverige. Marknadsföring, försäljning och distribution av vätgas ska ske i samarbete med Skoogs Energi och andra partners. 

Annons