Kiruna fortsatt populärt resmål

Kiruna Kiruna får högt betyg som resmål i undersökningen Resa i Sverige.

För fjärde året i rad har destinationsnätverket SNDMO, Swedish Network of Destination Management Organisations, genomfört undersökningen Resa i Sverige.

Jämfört med 2020 visar resultatet att något fler har rest i Sverige under sommaren och 8 av 10 uppger att de vill se mer av Sverige framöver. Varannan svarande har valt alternativet att de vill resa mer i Sverige 2022. Endast 4 procent säger att de planerar att resa mindre 2022 än under 2021.

Kiruna medverkar för andra året i undersökningen och får ett högt lojalitetsindex, som mäter hur många som rekommenderar en upplevelse till vänner och bekanta. Kiruna får 26, snittet är 12.

- För Kiruna som Sveriges nordligaste destination och en destination som ofta kräver lite mer av sina besökare i form av researrangemang och avstånd betyder det extra mycket för oss att få det bekräftat att destinationen väl svarat upp i frågan om att staden/platsen överträffade resenärens förväntningar. Likaså att vi i värdskapsfrågan om människorna i staden/på platsen har ett trevligt bemötande står ut i förhållande till snittet. Den fråga som i undersökningen dessutom visade sig vara viktigast för besökaren, säger Monica Risenius, vd för Kiruna Lappland.

I undersökningen Resa i Sverige tillfrågades 7.335 svenskar över 18 år om resvanor och attityder. Undersökningen genomfördes 8−18 september 2021.