Amerikanskt börsbolag köper Centropys teknik

Piteå Piteåföretaget Centropy säljer hela sin teknikportfölj och sina patent till det amerikanska, börsnoterade bolaget KULR Technologies.

- Jag såg tidigt en stor potential i Centropys teknik och det forskningsarbete som låg till grund för framtida produktutveckling, detta i kombination med vd Jesper Emans gedigna innovationsförmåga gjorde att det blev ett investerigsbeslut. Tillsammans hittade vi en väg framåt och vi kan inte tänka oss en bättre hamn för vår teknik än denna köpare, säger Fredrik Högberg, vd för More Industries, som är största investerare i Centropy.

Centropy AB har utvecklat en kolfiberbaserad kyllösning för elektroniska komponenter. Företaget grundades 2018  i Piteå av forskare och ingenjörer med erfarenhet av kompositmaterial och maskinkonstruktion. Deras nya kylteknik bygger på kompositmaterial och inte metallkonstruktioner, som är det vanliga. Jesper Eman har sedan dess lett utvecklingen. Företaget har varit med i den svenska rymdinkubatorn ESA BIC Sweden.

- Efter all tid vi lagt ner på att utveckla tekniken känns det nu jättespännande att få se den tas vidare av KULR med deras resurser och erfarenhet, säger Jesper Eman, vd för Centropy AB.

More Industries är ett investmentbolag i Piteå som investerar tidigt i olika typer av bolag med god tillväxtpotential. För drygt två år sedan gick man in i Centropy. More Industries är helägt av Fredrik Högberg, som också grundat More Digital Studios i Piteå.

KULR Technologies, baserat i Kalifornien, är verksamt inom avancerad kylteknik. Har bland annat uppdrag från NASA i rymdmyndighetens planer för en Marsexpedition, och är partner till racingteamet Andretti Autosport. Företaget är noterat på New Yorkbörsen.