Sveaskog kör ut plantor med skoter

Vidsel I veckan kör Sveaskog ut 130.000 skoterplantor från plantterminalen i Vidsel till markerna runt Ullatti.

Det är inte dags att plantera riktigt än, men Sveaskog passar på att minska transportsträckorna genom att köra ut plantorna i förväg med skoter.

- Skoterplantor är ett leveranssätt som är lite udda men riktigt smart på svårtillgängliga platser som inte nås med bil. Skogsplantorna ska ju inte planteras än men tack vare att vi levererar frysta plantor i låda kan vi utnyttja snön. Det kan vara myrmarker eller platser långt från närmaste väg och med hjälp av skotern kan plantorna transporteras fram utan att orsaka körskador och plantörerna slipper att bära långa sträckor, säger Tomas Jansson, kundansvarig på Svenska Skogsplantor.

När plantorna är på plats grävs de ner i snön och i skydd av sin låda håller de sig ibra skick fram till maj-juni då det är dags för plantering. Entreprenören sätter en digital gps-markering på snögrottan så plantörerna hittar plantorna när det dags att plantera.

Svenska Skogsplantor är ett affärsområde inom Sveaskog och är Sveriges största leverantör av skogsplantor, skogsfröer och skogsföryngringar. Kunderna är skogsägare i Sverige, Norge och Finland. Svenska Skogsplantor driver 5 plantskolor över hela Sverige och omsätter cirka 400 miljoner kronor.