Hybrit:s pilotanläggning har startats

Luleå "Vi har möjlighet att revolutionera en hel industri", sa Martin Lindqvist, vd och koncernchef för SSAB, i samband med invigningen.

I anläggningen ska tester kring direktreduktion av järnmalm med vätgas utföras. Tekniken har möjlighet att i längden skapa en helt fossilfri stålframställning. I ett första steg ska tekniken testas med fossil naturgas, därefter med vätgas som framställts genom elektrolys av vatten.

– Just nu har vi en historisk möjlighet att göra sakerna som ger jobb här och nu - men också skyndar på den klimatomställning som alla inser krävs. I dag lägger ni grunden för att den svenska stålindustrin ska kunna vara helt fossil- och koldioxfri om 20 år. Tillsammans kan vi bygga om Sverige till världens första fossilfria välfärdsland, sa statsminister Stefan Löfven (S), under invigningen.

– Den här invigningen gör det konkret att den industriella omställningen sker här och nu, och att ett fossilfritt samhälle är inom räckhåll. Sverige får mycket uppmärksamhet internationellt för det här unika projektet. Genom ledarskapsgruppen för industriomställning, som FN bett Sverige leda, har detta möjlighet att sprida ringar på vattnet runtom i världen, säger vice statsminister och klimatminister Isabella Lövin (MP).

Enligt SSAB.s vd Martin Lindqvist är målsättningen att bli först i världen med att producera fossilfritt stål.

– Jag är oerhört stolt över att vår världsunika pilotanläggning nu är färdigbyggd. Det är en milstolpe i utvecklingen mot fossilfritt stål. Vårt mål är att bli först i världen med fossilfritt stål till marknaden redan 2026. Med Hybrit-tekniken kommer vi eliminera koldioxidutsläppen i ståltillverkningen och samtidigt hjälpa våra kunder att minska deras klimatavtryck. Vi har möjlighet att revolutionera en hel industri och visa att netto noll-utsläpp är möjligt. Den chansen måste vi ta, säger Martin Lindqvist.

Utöver SSAB ingår även LKAB och Vattenfall i Hybrit-projektet, som fått stöd från Energimyndigheten.