De fick Skapa-priset i Norrbotten

Luleå Sammy Pergament och Nicklas Jadinge, Nordic Quick Systems, vann årets Skapa-pris och Tommie Lögdahl, Nowa Drops, vann i ungdomskategorin Skapa talang.

Skapa är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket. 

Stiftelsen delar ut ett innovationspris varje år.

Regionvinnare i Norrbotten blev Sammy Pergament och Nicklas Jadinge med företaget NQS, Nordic Quick Systems i Piteå. NQS har utvecklat ett kedjehjul med roterbara och utbytbara slitdelar.

I ungdomskategorin Skapa talang vann Tommie Lögdahl med innovationen Nowa Drops. Det är en hygienprodukt som koncentreras för att eliminera transport av vatten, som istället tillförs i hemmet.

Juryordförande i den regionala juryn är Martin Bröms från Almi Företagspartner Nord AB. Övriga jury-platser har bemannats av Drivhuset, Venture Cup, Vittra Vision, LTU Business, Svensk design och Idéakuten Boden. Priset delades ut av landshövding Björn O. Nilsson.

Regionvinnarna går sedan vidare till en nationell prisutdelning i november.