Staffan Preutz ger ut sina memoarer

Luleå Staffan Preutz, som grundade och drev glasögonfabriken Polaris i Sävast och gjorde den till en global succé, ger inom kort ut sina memoarer.

Efter att på äldre dagar ha släktforskat bestämde sig den snart 80-årige företagaren, entreprenören och designern för att skriva boken om sitt liv. Han vill inte försvinna utan att berätta.

- Att skriva en bok om sitt liv är som att välja mellan att leva och att dö. Jag valde livet. Annars glöms man bort. Jag har varit med om så många osannolika händelser och det vill jag berätta för mina barnbarns barnbarn, säger Staffan Preutz.

Som 15-åring arbetade han i sin pappas ur- och optikbutik i Boden. En dag kom majorskan Ribbing, mor till den kända etikettrådgivaren Magdalena Ribbing, in i butiken och tyckte inte att utbudet av glasögon i butiken var något vidare. Då tog Staffan fram ett par glasögon han i hemlighet tillverkat själv. Majorskan föll direkt och berömde bågarna.

Då bestämde sig Staffan Preutz för att försöka förverkliga sin dröm om att göra världens snyggaste glasögon. Det tog lång tid innan drömmen blev verklighet, men 1979 startade glasögonfabriken i Sävast.

Polaris blev känt för sin design och för flera innovationer i branschen. Designen med båglösa glasögon blev en framgång och glasögon utan skalmar som kläms fast i tinningarna väckte uppmärksamhet.

Företagets glasögon slog igenom i USA och blev mycket populära i Japan, som fortfarande är den viktigaste marknaden. Omsättningen ökade till över 120 miljoner kronor och fem utländska dotterbolag startades.

2015 sålde familjen sin del till den japanska hälftenägaren och dotterbolaget i England fick engelska ägare. 2016 upphörde produktionen i Sävast och Polaris glasögon tillverkas nu i England.

Staffan Preutz ger ut boken om sitt liv på eget förlag. Den är tryckt på Luleå Grafiska och binds just nu i Umeå. I slutet på november ska boken lanseras i Boden och Luleå.