Norrmejerier i satsning för framtidens mat
Pengarna delas ut av forskningsrådet Formas i en ny satsning på hållbarhet, kompetens och konkurrenskraft i livsmedelssystemet.
– Vad vi äter avgör hur både vi, djuren och planeten mår. Därför känns det både viktigt och spännande att delta i en långsiktig forskningssatsning för en stabil och hållbar livsmedelsproduktion i hela Sverige, säger Anna-Karin Karlsson, Norrmejeriers hållbarhetsdirektör.
Fyra tvärvetenskapliga kompetenscentrum bildas för att forskare, näringsliv och andra aktörer ska kunna samverka.
Norrmejerier deltar i centret Sustainimal som leds av SLU. Forskningen där ska utforska djurens samspel med mark, vatten och växter, och djurens framtida roll för en hållbar livsmedelsproduktion. I projektet ska flera hållbarhetsfaktorer belysas, som nya metoder för att stimulera biologisk mångfald, nya digitala tekniker i lantbruket och nya foderstrategier som gör det möjligt att använda gräs och grödor ännu mer effektivt och klimatsmart.
– Norrland har mycket bra förutsättningar för både mjölk- och köttproduktion av hög kvalitet. Genom att samverka och dela kunskap med forskare och andra aktörer i livsmedelskedjan kan vi använda de unika resurser vi har på ett ännu mer hållbart sätt, säger Anna-Karin Karlsson.