Norrmejerier i satsning för framtidens mat

Luleå Norrmejererier får tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och andra parter 48 miljoner kronor för att arbeta med utveckling och innovation på matområdet.

Pengarna delas ut av forskningsrådet Formas i en ny satsning på hållbarhet, kompetens och konkurrenskraft i livsmedelssystemet.

– Vad vi äter avgör hur både vi, djuren och planeten mår. Därför känns det både viktigt och spännande att delta i en långsiktig forskningssatsning för en stabil och hållbar livsmedelsproduktion i hela Sverige, säger Anna-Karin Karlsson, Norrmejeriers hållbarhetsdirektör.

Fyra tvärvetenskapliga kompetenscentrum bildas för att forskare, näringsliv och andra aktörer ska kunna samverka.

Norrmejerier deltar i centret Sustainimal som leds av SLU. Forskningen där ska utforska djurens samspel med mark, vatten och växter, och djurens framtida roll för en hållbar livsmedelsproduktion. I projektet ska flera hållbarhetsfaktorer belysas, som nya metoder för att stimulera biologisk mångfald, nya digitala tekniker i lantbruket och nya foderstrategier som gör det möjligt att använda gräs och grödor ännu mer effektivt och klimatsmart.

– Norrland har mycket bra förutsättningar för både mjölk- och köttproduktion av hög kvalitet. Genom att samverka och dela kunskap med forskare och andra aktörer i livsmedelskedjan kan vi använda de unika resurser vi har på ett ännu mer hållbart sätt, säger Anna-Karin Karlsson.