Lokalproducerat viktigt i kommunala upphandlingar

Norrbotten Undersökning som Norrmejerier gjort visar att nära produktion ligger i topp när kommuner ska upphandla mat.

Undersökningen gjordes bland 44 norrländska kommuner, där 33 kommuner svarade på Norrmejeriers frågor. 70 procent av de svarade angav att lokal produktion, definierat som eget län och angränsande län, väger tyngst vid upphandlingar. Svensk produktion och bra djuromsorg kom på andra, respektive tredje, plats.

– Den offentliga sektorn kan bidra stort till en stabil svensk matproduktion, fler arbetstillfällen och välmående natur. Därför är det bra att så många kommuner vill att upphandlade livsmedel ska vara lokalproducerade, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier, i ett pressmeddelande.

Som fördelar som kommunerna ser med lokalproducerad mat lyftes "fler arbetstillfällen i regionen", "minskad klimatpåverkan" och "högre självförsörjningsgrad" fram som de viktigaste.