Freno Air lanserar ny transportlösning

Piteå Piteåföretaget Freno Air lanserar en ny transportlösning för lätta lastbilar, som gör det möjligt att transportera tre gånger så mycket gods.

Idén kommer från Frenos avlidne grundare Anders Sjölund och går ut på att man använder fordonets originaldelar, till exempel hjulnav, bromsar och bromsok även på trailern. Det leder till att man får en jämnt fördelad bromsverkan på bilens bakre hjul och trailer. Lösningen har även ett seriekopplat luftfjädringssystem som fördelar axeltrycket jämt på de bakre axlarna, vilket sparar slitage på däck och blir skonsammare mot chassit.

– Om man har behov av en klassisk skåpbil men ändå vill kunna transportera tre gånger så mycket lastvikt så är Freno Dock On lösningen. När vi monterar Dock On på åkarens lastbil så ser den ut som en boggibil med luftfjädring där fordonskombinationen nu får optimal komfort både för förare och last, säger John Lidman, vd för Freno Air.

Med ökat transportbehov har många åkare i dag problem med överlast.

– Med Frenos nya transportlösning erhålls optimal komfort för gods och arbetsmiljö. De som provkört lastbilen med en Freno Dock On-lösning monterad reagerar främst på dess fina vägegenskaper trots lastvikter över 3 ton och allt detta med ett vanligt BE-körkort, säger John Lidman.

Freno Air tillverkar luftfjädringssystem och chassilösningar. Företaget har säte i Piteå och 70 servicestationer över hela Sverige.

Annons