Norrmejerier samarbetar mot matsvinn

Luleå Norrmejerier ansluter sig till ett nationellt samarbete för att minska matsvinn.

Det är ett initiativ till en nationell överenskommelse mellan ledande livsmedelsaktörer och berörda myndigheter med målet att halvera det globala matsvinnet till 2030.

– Det är bråttom att minska livsmedelssektorns klimatpåverkan. För att lyckas måste vi samarbeta och utbyta kunskap inom branschen. Då kan vi nå FN:s hållbarhetsmål om att halvera det globala matsvinnet till 2030, säger Norrmejeriers vd Anders Fredriksson.

Mycket av matsvinnet uppstår i glappet mellan de olika leden i livsmedelskedjan. Den nationella överenskommelsen, ”Samarbete för minskat matsvinn”, ska bidra till att halvera det globala matsvinnet till 2030 och minska förlusterna i hela kedjan. Förutom Norrmejerier har också bland andra Arla Foods, Sodexo, LRF, Naturvårdsverket, Livsmedelsverket och Näringsdepartementet anslutit sig till överenskommelsen.

Överenskommelsen för minskat matsvinn i livsmedelskedjan är ett avtal som koordineras av IVL Svenska Miljöinstitutet.