Tre streamade näringslivsfrukostar
I Luleå Business Talks talade Andreas Lind, vd för turistorganisationen Swedish Lapland, om vikten av att inte tappa de internationella gästerna. Befolkningen i norr är inte tillräckligt stor för att rädda besöksnäringen.
Luleå Airports chef Ann-Christin Viklund konstaterade att återhämtningen efter krisen kommer att ta tid. Resemönstren kommer att förändras i framtiden. Flygbranschen kommer att konsolideras, med företag som slås ut, och högre biljettpris för resenärerna.
- Vi skulle inte kunna finnas till utan flyget, sa Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor för Luleå tekniska universitet. Många av forskningsprojekten är internationella och 80 procent av studenterna kommer från andra regioner. Att kunna resa är fortsatt viktigt, även om det blir många fler distansmöten i framtiden. LTU kan samtidigt notera en 13-procentig ökning av sökande till utbildningarna i höst.
Carl Wangel, affärsutvecklingschef på Luleå Business Region, berättade om det regionala samverkansrådet som försöker samla krafter och mobilisera tillsammans. I det arbetet har man identifierat några stora frågor att arbeta med: resande och infrastruktur, EU, och miljöfrågor som till exempel biobränsle.
I den livesända frukosten från Piteå var temat hur besöksnäringen ska kunna rädda sommaren. Vikarierande näringslivschefen Nicklas Larsson berättade om satsningen på en stab för besöksnäringen som ska ta fram 101 åtgärder för att rädda sommaren. Andra deltagare var Bo Hedlund, polis och Tommy Nordsvahn, livsmedelskontrollant, som talade om hur öppenhet ska samsas med säkerhet, bland annat när det gäller festsugna studenter.
Cecilia Lindström, handelsutvecklare på Visit Piteå och Karin Kjellström, Hem ljuva hem, talade om handeln. Sara Holm, kommunikatör på Visit Piteå berättade om planerade insatser och Åsa Nilsson, Sikfors camping talade om konsten att ställa om.
I Boden Business Talk var temat matkultur och lokalproducerat. Där deltog Seija Fallemark, Svedjebruket, Mattias Westberg, Pettersson Chark, Sara Rezgui, Cloudberry Natural Health och Magnus Eriksson, Strömnäsgården.