Företagarna i Gällivare vill ha Hybrit i Vitåfors

Gällivare Organisationen Företagarna i Gällivare vill ha Hybrits nya demonstationsanläggning till Vitåfors.

Nästa steg i Hybrit-projektet blir att bygga en stor demonstrationsanläggning för produktion av fossilfri järnsvamp. Anläggningen ska placeras antingen i Vitåfors i Malmberget eller på Svartön i Luleå. 

Företagarna i Gällivare skriver i ett pressmeddelande att den bästa placeringen är i Vitåfors i Gällivare kommun.

De skriver att en etablering av demonstrationsanläggningen i Gällivare skulle bli den bästa affären, företagsekonomiskt och logistiskt.

De framhåller flera fördelar för lokaliseringen: närheten till LKAB:s forskningsstation, närheten till malm och vattenkraft, den geografiska placeringen mellan Atlanthamnen i Narvik och Luleå hamn, att den höga byggnaden med den här placeringen inte stör flygtrafiken och att en industrianläggning i Vitåfors industriområde har en begränsad miljöpåverkan.

- En Hybrit-etablering skulle även passa bra i den stora samhällsomvandling som just nu pågår i Gällivare, med en omställning mot ett mer hållbart och miljövänligt samhälle. Samt positivt bidra till en utveckling av småföretagen, både verksamhets- och kunskapsmässigt, säger Börje Johansson, ordförande för Företagarna i Gällivare.

Hybrit, som ska utveckla en fossilfri stålproduktion, drivs tillsammans av LKAB, SSAB och Vattenfall. Snart är den nya pilotanläggningen i Luleå klar, den startar sin produktion i höst. Andra viktiga delar i projektet är en anläggning för att producera fossilfri pellets i Malmberget och ett stort vätgaslager i Luleå. Vätgas och el ska användas istället för koks och kol, vilket gör att man släpper ut vatten istället för koldioxid.

Annons