Curest lanserar rehabilitering med VR

Luleå Det nybildade Luleåföretaget Curest har i samarbete med Danderyds sjukhus tagit fram en VR-lösning för rehabilitering av huvud- och nackskador.

Tekniken för deras lösning RecoVR har utvecklats i nära samarbete med experter från Danderyds sjukhus.

Enligt smärtforskare lider 45 procent av befolkningen av någon form av nackproblem. Varje år görs över 30.000 anmälningar om whiplash-skador, och nackskador förekommer vid hälften av alla anmälda trafikskador.

Curests RecoVR är ett träningsprogram i VR som ska användas vid rehabiliteringen av sådana skador. Övningarna görs med hjälp av animerade instruktioner och användaren får direkt feedback på om övningarna utförs rätt och vad resultatet blir.

- Fysioterapeuter har tidigare inte kunnat få objektiva och exakta data om effekten av övningarna de ordinerar. Med RecoVR får de statistik och kan studera utvecklingen i detalj för att kunna göra ännu bättre bedömningar, säger Emil Lilja, vd på Curest.

Träningsprogrammet kan användas både vid behandlingar på klinik och självständigt i hemmet.

Curest har grundats i Luleå i år och är ett så kallat medtech-företag, som förenar hälsa och sjukvård med modern teknik. Bolaget ingår i inkubatorprogrammet på Arctic Business.

Annons