Luleå la grunden för Facebooks hållbarhetsmål

Luleå Serverhallarna i Luleå var Facebooks första med helt förnybar energi. Erfarenheterna från Luleå la grunden för Facebooks hållbarhetsmål. Det sa Facebooks hållbarhetschef, Sylvia Lee, när hon talade vid konferensen Demo North Summit i Luleå under onsdagen.

- Det blev en viktig grund för Facebooks hållbarhetsmål. Vi är tacksamma för hur väl vi mottagits här i Luleå och vi vill gärna lära oss av er i hållbarhetsarbetet mot klimatförändringarna, sa Sylvia Lee.

Den helt förnybara energiförsörjningen av datacentret i Luleå satte märket för Facebooks alla datahallar. I år räknar företaget med att ha 100 procent förnybar energi i samtliga sina anläggningar, även i de tre som fanns i USA innan det första datacentret i Luleå byggdes.

Sylvia Lee var en av talarna vid konferensen Demo North Summit i Luleå under onsdagen. Andra talare var Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor LTU, Krister Nilsson statssekreterare på UD, Martin Pei, vd för Hybrit och Denise Thaller, chef för amerikanska rymdmyndigheten NASA:s miljödivision. NASA samarbetar med Esrange utanför Kiruna i rymdforskningen. Hon talade om hur rymdteknologi får stor användning i andra verksamheter nere på jorden.

Konferensen som inleddes i Luleå under onsdagen och fortsätter i Piteå under torsdagen har lockat 250 deltagare från 15 länder. Initiativtagare är Invest in Norrbotten, Luleå tekniska universitet och Sparbanken Nord.

Syftet med konferensen är att sprida kunskap om hur industrier kan göra tekniksprång, och hur Norrbotten erbjuder bra förutsättningar för världsledande test och teknikomställningar inom industribranscher som stål, rymd, transport, gruv, energi, skog, kemi, batteri- och materialindustrin. 

Demo North Summit är en del av Demo North-projektet som är ett av de 29 projekt i Norrbotten och Västerbotten som får dela på 180 miljoner kronor i EU-stöd från strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland. Demo North får 7,8 miljoner kronor för att genomföra åtgärder som ska öka antalet internationella investeringar och etableringar inom test- och demomiljöerna i Norrbotten.

Annons