Luleå värd för första Ignite Space

Luleå Arctic Business i Luleå var under tisdagen värd för det första Ignite Space-mötet i Sverige. Här möttes etablerade industriföretag och uppstartsföretag för att bygga en rymdindustribransch.

Fem större industriföretag och 15 uppstartsföretag deltog på mötet som syftar till att utveckla samarbete mellan etablerade stora och nya små företag för skapa en växande rymdindustri. Ett av de deltagande företagen var Saab.

- Vi vill kolla upp vad det finns för möjligheter i rymden och spana in vilka företag som arbetar på området. Vi tror vi kan hitta underleverantörer och samarbetspartners här, säger Stefan Soika, chef för affärsområdet support och service på Saab.

Inkubatorn Arctic Business i Luleå, och som också är en ledande partner i den nationella rymdinkubatorn ESA BIC Sweden, var värd för mötet i Luleå.

- Det här är ett spännande sätt att matcha nya startups mot industrins krav. Det handlar både om sådant som industrin efterfrågar och startup-företagens lösningar på problem som industrin inte visste att de fanns, säger Jens Lundström, vd för Arctic Business.

Enligt rymdkonsulten Aaron Dinardi, som talade under konferensen är det de nya små företagen som har bäst förutsättningar att med innovationer driva utvecklingen i branschen framåt.

Ignite Space är ett utvecklingsprojekt som finansieras av statliga Vinnova och drivs av ESA BIC Sweden, Arctic Business, Uppsala Innnovation Centre och Innovatum. Med i samarbetet är också LEAD, Minc, SISP, Sting, Things och Uminova Innovation.

Annons