Curt Bergfors nya stiftelse satsar halv miljard på hållbar mat
Stiftelsen The Curt Bergfors Foundation bildades i augusti 2019 och har kapitaliserats med medel från Curt Bergfors privata förmögenhet. I dag är stiftelsekapitalet 500 miljoner kronor. Stiftelsen kan komma att tillföras ytterligare medel på upp till en miljard kronor.
Stiftelsen vill göra en global satsning för att förnya livsmedelsförsörjningen och göra den långsiktigt hållbar. Stiftelsen kommer varje år att dela ut två priser på vardera 1 miljon dollar, tillsammans kallade The Food Planet Prize. Det ena priset tilldelas en befintlig lösning för ett hållbart matsystem som kan skalas upp globalt. Det andra tilldelas ett nytänkande initiativ som kan bidra till att reformera vår livsmedelsförsörjning i grunden.
Ändamålet är bidra till en förnyelse av vårt livsmedelsystem så det kan föda en växande världsbefolkning utan att förstöra planeten, skriver stiftelsen i presentationen av priset.
- Det här är utmaningar som vi alla behöver ta oss an. Vår matplanet är trasig. Vi är alla en del av problemet och vi måste alla försöka bli en del av lösningen. Jag vill bidra genom stiftelsen och The Food Planet Prize, säger Curt Bergfors i sitt enda uttalande i samband med utlysningen av det nya priset.
Den första prisutdelningen kommer att ske hösten 2020. Nomineringarna kommer att utvärderas av en internationell jury bestående av ledande forskare, beslutsfattare och entreprenörer under ordförandeskap av professor Johan Rockström, Potsdam Institute for Climate Impact Research, och Line Gordon, chef för Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.
Utöver satsningen på The Food Planet Prize kommer stiftelsen att finansiera en professur med inriktning mot hållbara livsmedelssystem, som ska inrättas vid Stockholms universitet med verksamheten förlagd till Stockholm Resilience Centre.