Regeringen säger nej till koppargruva i Laver

Älvsbyn Efter en process som tagit sex år säger regeringen nu nej till Bolidens ansökan om bearbetningskoncession för kopparprojektet Laver i Älvsbyn.

Kvällen före julafton kom regeringen med beskedet att man avslår Bolidens överklagande av Bergsstatens beslut att neka bearbetningskoncession för Lavergruvan. 

- Regeringen har tagit fyra år på sig att i grund och botten hålla med sin myndighet. Vi kommer inte att ta fyra år på oss innan vi återkommer om hur vi går vidare med detta, säger Klas Nilsson, Bolidens kommunikationsdirektör till Dagens Industri.

Boliden ansökte 2014 om att få starta en koppargruva i Laver i Älvsbyns kommun. Tre år senare sa Bergsstaten nej till ansökan, med motivering att bolaget inte i förväg gjort en Natura 2000-prövning av gruvplanerna. Efter att ha haft ärendet hos sig i över tre år kom regeringens besked plötsligt på onsdagskvällen, kvällen före julafton. Regeringen håller med Bergsstaten om att det behövs ett Natura 2000-tillstånd innan ansökan om bearbetningskoncession kan prövas.

En gruvbrytning i Laver skulle bli en av Sveriges största gruvor och skapa tusentals nya arbetstillfällen i området. Enligt länsstyrelsen kan en gruvbrytning skada skyddad natur i området.

Laver fanns tidigare en gruva som var i drift 1938-1946.