Ny hamburgerkedja med rötterna i Luleå

Luleå Två profiler från Luleå står bakom lanseringen av en ny hamburgerkedja i Sverige, Shady Burgers. Det är Minecraft-miljardären Jacob Porsér och IT-entreprenören Kent Forss. Det skriver nyhetssajten Breakit. Det innebär att fyra stora hamburgerkedjor har sitt ursprung i Luleå. (Uppdaterad)

Den nya hamburgerkedjan har sin bas i Sölvesborg och öppnade sin första restaurang 2017. I dag har man fem restauranger och en sjätte på gång.

Kent Forss har varit med sedan starten. Han drev FDT Systems i Luleå, som producerar och underhåller affärssystem och butiksdatasystem. Han sålde FDT till Elon-gruppen 2014.

- Jag hade börjat fundera på vad jag skulle göra efter försäljningen av bolaget. Jag gillar burgare och bärs, så jag och min medgrundare Per Anders Fällman kontaktade ägaren av en restaurang här i Sölvesborg för att köpa verksamheten och göra om det till en hamburgerrestaurang, säger Kent Forss till Breakit.

Kent Forss har erfarenhet av restaurangbranschen. Han var en av grundarna av restaurangen Tapas de papa i Luleå och har också investerat i Luleåföretaget Storigo som levererar en molntjänst för digitala skyltar.

Nu kliver också Jacob Porsér in i Shady Burgers med 3 miljoner kronor. Jacob Porsér var medgrundare av Minecraft-studion Mojang och blev miljardär när den såldes till Microsoft 2014. Jacob Porsér, som är från Luleå, har i många år varit stor sponsor till Luleå Hockey.

- Det är en riktigt rolig resa att kliva ombord på. Jag har gjort en del investeringar efter att vi sålde Mojang, men inte jättemånga även om jag får många pitchar. Men när de pitchade Shady så lät det väldigt spännande, och även om restauranger inte är där jag har min erfarenhet som entreprenör så hoppas jag kunna bidra med andra perspektiv, säger Jakob Porsér till Breakit.

Nu planerar ägarna till Shady Burgers en expansion, både med egna restauranger och med franchising. Målet är att inom två år ha etablerat 20 restauranger i Sverige. Fokus kommer att ligga på södra Sverige.

Deras planer innebär att fyra av Sveriges stora hamburgerkedjor har sitt ursprung i Luleå, redan nu är Max och Bastard Burgers rikstäckande, och Frasses har 40 restauranger främst i Norrland, men även restauranger ner till Värmland och Småland. Även Korvgubben har startat i Luleå, än så länge med restauranger i Luleå och Skellefteå.