Karin Smirnoff driver Componenta Wood

Piteå Att succéförfattaren Karin Smirnoff har många strängar på sin lyra är inget nytt. I grunden är hon fotograf och hon jobbade på hemtjänsten i Skåne i många år. Men att hon tillsammans med sin sambos brorson driver Piteåföretaget Componenta Wood är inte lika känt.

Karin Smirnoff gjorde kundtidningar åt industriföretag, var less och ville göra något annat. Tillsammans med sin sambo Torbjörn Renling tog Karin 2013 över företaget Componenta Wood. Sambons brorson, Per Renling var snickare och säljare med en arbetsskada som gjorde att han inte längre kunde jobba. Idag driver Karin Smirnoff och Per Renling Componenta Wood tillsammans och är de enda två anställda på företaget som omsätter omkring 2,5 miljoner om året.

Componenta Wood säljer träkomponenter till altanbyggen. Allt från stolpar och spjälor till överliggare och fönsterluckor. Även ett litet sortiment fritidsprylar erbjuds. Köpare är företag som XL Bygg och Bolist och all tillverkning ligger hos företaget Spikab i Älvsbyn.

— Från början var det en fabrik där man även kunde handla men vi sålde av den för några år sedan, säger Karin Smirnoff. 

Just nu är förhoppningen att de ska få ut produkter till företag i Sverige. Att Componenta Wood är Norrbottenbaserat ser Karin Smirnoff som deras starka sida just nu, då de inte hindras av leveransstopp, har korta transporter och tar råvaran direkt från Norrbotten.

— Hela coronakrisen ställer ju till det för många. Men för vår del kan det kanske bli ett bra år då folk passar på att stanna hemma och bygga, säger Karin Smirnoff.

I och med succén med böckerna blir det allt mindre tid till företaget för Karin Smirnoffs del. Därför finns planer på att sälja. Men med de osäkra tiderna har de tagit en paus i letandet efter köpare.

— Componenta blir lidande av att jag är borta och jag blir lidande av att inte få vila. Man kan säga att jag bytt en cellulosa mot en annan när jag började skriva böcker, säger Karin Smirnoff.

Karin Smirnoff har skrivit “Jag for ner till bror” och “Vi for upp med mor”. Tredje boken i trilogin, "Sen for jag hem" släpps nu i slutet av april.

Fanny Larsson-Auna