Rivstart för Norrbottens nya filmbolag
Bolaget ägs av filmproducenten Andreas Emanuelsson, som för ett år sedan flyttade upp till Norrbotten, och Luleåföretaget Ljudbang.
Bolaget registrerades i maj förra året. I augusti sökte man pengar till finansiering av en långfilm. I september blev finansieringen klar. Nu är man i slutskedet av produktionen och filmen ska visas på bio och SVT i vår. Det är en rekordkort ledtid för en långflm. En normal cykel för en långfilm är flera år, varav inspelning ofta handlar om cirka sju veckor.
- Jag är otroligt glad att vi kom igång så snabbt med den här långfilmen. Det är en perfekt start för bolaget, säger Andreas Emanuelsson, som är vd för Bd Film. Han har i många år arbetat på ett produktionsbolag i Stockholm.
Tony Österholm är styrelseordförande och representerar huvudägaren Ljudbang som i många år arbetat med ljud åt många filmprojekt i hela landet.
- Jag störde mig på vi måste vänta på att ett Stockholmsföretag ska komma upp hit för att producera film. När Andreas flyttade upp fanns en möjlighet att starta ett produktionsbolag här som kan verka inom den högsta serien, säger Tony Österholm.
- Med ett eget produktionsbolag kan vi bättre ta tillvara på filmbranschen i Norrbotten. Vi kan bidra till en självförsörjande bransch här, säger Tony Österholm.
Filmbranschen delar ett problem med de flesta branscher i Sverige: att hitta och behålla rätt kompetens. Det försvåras av ryckigheten i en bransch som består av stora projekt och uppehåll däremellan.
Ett långfilmsprojekt som sträcker sig över flera år har under större delen av tiden ett par heltidsengagerade. Men under de cirka sju veckor som inspelning pågår sysselsätts i storleksordningen 50 personer.
Bd Film omsatte under sitt första verksamhetsår 1 miljon kronor. I år räknar man med en omsättning på 4 miljoner.
Den långfilmsproduktion, Inland, man nu är mitt uppe i omsätter totalt cirka 7,5 miljoner kronor. Cirka 5,5 miljoner spenderas i Norrbotten, framför allt i Arjeplog och Luleå där inspelningarna sker.
Filmpool Nord, som ägs av Region Norrbotten och elva kommuner i länet, satsar 2 miljoner kronor i projektet. Övriga finansiärer är Svenska Filminstitutet och SVT. Filmen ingår i Moving Sweden, ett nationellt projekt som ska stimulera förnyelsen av svensk film.